Suu Kyi: demokratiseringen av Myanmar ikke fullført

Publisert:

Kjell Magne Bondevik, leder av Oslosenteret møtte Aung San Suu Kyi i Myanmar for politiske samtaler. Hun presiserte at demokratiseringen av Myanmar ikke fullført.

Suu Kyi and Bondevik.
Bondevik met with Suu Kyi in Ocotber in Naypyidaw.

Kjell Magne Bondevik, leder av Oslosenteret møtte Aung San Suu Kyi i Myanmar for politiske samtaler.

Fredsprosessen
Suu Kyi sa i møtet med Bondevik og Oslosenteret at det pågår kontinuerlige drøftinger med de etniske minoritetene med sikte på en omfattende nasjonal fredsavtale. Fortsatt pågår det kamper i noen områder i nord, og hun presiserte videre at det er viktig at Norge og det internasjonale samfunnet ikke gir støtte til grupper som ikke vil delta i fredsprosessen. Det blir en ny, stor fredskonferanse i februar

– Det er viktig at det norske og det internasjonale samfunnet fortsatt støtter opp om den pågående fredsprosessen, presiserer senterets leder Kjell Magne Bondevik, etter samtalen med Suu Kyi.

Rakhine
Den siste utviklingen i konflikten i Rakhine-staten har på ny ført til økte spenninger. Suu Kyi kunne fortelle at muslimer er diskriminert på noen områder og at dette må endres. Det er også mangel på rettssikkerhet i staten, og politiets kapasitet må bedres. Det er igangsatt en prosess for at de som oppfyller lovens kriterier skal få statsborgerskap. Suu Kyi la til at det er ekstremister som ikke ønsker normalisering, og at vestlige medier og regjeringer ikke alltid er rettferdige i sin fremstilling av situasjonen.

Politiske situasjonen
Om den politiske situasjonen sa Suu Kyi at samarbeidet med de tre ministrene fra militæret fungerer bra. Det er lett å registrere politiske partier i Myanmar, og det er omlag 90 av dem. Mange av dem har en kort historie og ikke en seriøs, langvarig forpliktelse til demokrati.

– Det er i dag svært mange politiske partier i Myanmar. Det er naturlig, men det er samtidig viktig at de ulike aktørene finner sin rettmessige plass før valget i 2020, sier Bondevik.

 

Gå tilbake til liste